De huid van het dier is een gebruikt jasje dat bewerkt wordt tot leer, waarbij kenmerken van het natuurproduct ten alle tijden zichtbaar kunnen zijn in diverse vormen:

  • Genezen beschadigingen

    De oppervlakte van genezen schram ligt op hetzelfde niveau als het omliggende leer oppervlak. De structuur van de beschadigingen onderscheidt zich van het leeroppervlak, toch is de structuur van het leer ook in de beschadigingen herkenbaar. De glans kan afwijken van die van het leer.

  • Insectenbeten

    Kleine oppervlakkige beschadigingen, die door verschillende soorten insecten zijn veroorzaakt.

  • Nekplooien

    Ongeveer 3-4 mm brede lijnen, die een grovere nerf als omgeving hebben. Deze lijnen min of meer altijd op aniline leer te herkennen. Bij semi-aniline leer zijn ze zichtbaar bij een grotere lichtinval.

  • Structuurverschillen

    Plaatsen waar de nerf met een fijne structuur over gaat in een grovere, bijvoorbeeld van de buikdelen naar de flanken.

  • Ruwe- en mestplekken

    Plaatsen met een zeer fijne nerf structuur. De oppervlakte glans is matter dan de omgeving. Kleurverschillen zijn gemakkelijk te herkennen. Bij nauwkeurige observatie zien de poriën er uit als speldenprikken.

  • Wratten

    Kleine, meestel ronde plekjes van ca. 5 mm doorsnee met een ander oppervlak als de omgeving. Lichte kleurverschillen worden afhankelijk van de lichtinval zichtbaar.

  • Grove haarinplant

    Plaatsen met zeer kleine puntjes duiden op een grove haar inplant. Ze kunnen meestal pas gezien worden als het leer wordt opgespannen.

Dit allen zijn kenmerken van een natuurprodukt die U op een zitmeubel kunt aantreffen. Zij zijn het bewijs dat er echt leer op Uw meubel is verwerkt en vormen geen reden tot reclames.

Verschillende soorten leer

Vol-aniline leer

Volnerf soort, zeer echte uitstraling, gevoeliger voor vuil en vocht. Verkleurt sneller. Voelt soepel en warm aan. Slechts 10% van de huid komt hiervoor in aanmerking! Vandaar dat het exclusief en kostbaar is. Kan niet onderhouden worden.

Semi-aniline leer

Het leer wordt behandeld met een lichte finish van verf, geeft meer bescherming aan het leer, waarbij de mooie nerf van het leer bewaard blijft. Leer is afneembaar en voor intensiever gebruik.

Afgedekt leer

Voor intensief gebruik, leer is afneembaar. De verflaag geeft bescherming tegen inwerking van vocht, transpiratie en vet.

Een korte geschiedenis

Leer is al zo oud als de mensheid en werd voor verschillende doeleinden gebruikt zoals tenten, kleding, waterzakken etc. en uiteindelijk ook voor meubels. Vóór de middeleeuwen werden de huiden gedroogd bij het kampvuur en gevet. Hierdoor trad er conservering op. Vanaf de Middeleeuwen werd gelooid met behulp van vet, aluin en plantaardige materialen. Door de eeuwen heen zijn deze middelen over de gehele wereld gebruikt. Het looien nam veel tijd in beslag en men ging naar methoden zoeken om dit te versnellen.

Pas in de loop van de 19e eeuw wordt het door de technologische ontwikkeling mogelijk om het looiproces te versnellen en te vereenvoudigen met behulp van allerlei machines. In 1848 wordt de looiende werking van chroomzouten ontdekt. De looiers gaan al snel deze chroomlooistoffen gebruiken en rond de eeuwwisseling is de chroomlooiing minstens zo belangrijk als de plantaardige looiing. In begin 20e eeuw wordt het mogelijk om synthtische looistoffen te maken ( deze zijn vooralsnog) minder van kwaliteit. Chroomlooiing wordt nog steeds het meest gebruikt.

De leerlooierij

De huid

De huid bestaat uit 3 lagen:

  • de opperhuid (onbruikbaar)
  • de lederhuid (kan alleen leer van gemaakt worden)
  • onderhuids bindweefsel

Omdat alleen van de lederhuid leer gemaakt kan worden, moet de opperhuid en het onderhuidsbindweefsel eerst verwijderd worden voordat men kan beginnen met looiing van de huiden. De lederhuid bestaat uit de nerflaag en reticuleerlaag.

De nerflaag is opgebouwd uit fijne verweven collageenvezels die min of meer in verticale richting lopen en samen komen in het bovenste laagje van de nerflaag.

In de collageenlaag zijn deze vezels grover en lopen ze meer in horizontale richting.

Het leer wordt gesplit

Het kleuren van leer

De primitieven deden dit met natuurlijke kleurstoffen, zoals sappen van planten en vruchten. Dit zijn een beperkt aantal kleuren. Rond 1860 werd de eerste synthetische kleurstof geproduceerd. Tegenwoordig kennen we de verzamelnaam aniline kleurstoffen. Leer hoort door en door gekleurd te worden, puur en alleen met kleurstoffen.

Finishen van leer

Dit is, eventueel, de laatste bewerking die het leer ondergaat. Hierbij krijgt het leer bijvoorbeeld glans, bescherming tegen vuil en vlekken, krassen en een betere waterbestendigheid etc. Dit wordt daadwerkelijk gedaan met verf wat aan het oppervlak van het leer zit en de uiteindelijke kleur, lichtechtheden en gevoel bepaalt van het leer.

Het leer wordt gefinisht